Entrades populars

diumenge, 19 de juny del 2016

Llocs de la Caminada: Sant Pere de Capdevila

Sant Pere de Capdevila de Sants
Al sud de Capdevila hi ha una petita capella romànica del segle XI, deu tenir quasi 1000 anys. La planta és una nau rectangular tancada a llevant per un absis rodó. Possiblement és una de les capelles romàniques més petites de Catalunya, les seves reduïdes dimensions la fa singular, mesura 3,75 m d’ample per 5,60 m de llarg aproximadament. Si ens fixem en l’espai lliure interior les seves mides són 2,20 m d’ample per 4,10 m, vaja que no devia poder enquibir gaires feligresos.

Actualment no té coberta, sembla que tenia un embigat que va desaparèixer. No creiem que tingués volta ja que les parets laterals no tenen l’arrencada corba. En canvi l’absis sí que està cobert per un quart d’esfera fet de pedres en fileres i recoberts per lloses.

A la banda de ponent hi ha la porta amb arc de mig punt amb cinc dovelles. L’única finestra està situada a l’absis, és de doble esqueixada i està lleugerament desplaçada cap al nord, només hi deu entrar el sol a la sortida de principi d’estiu.

L’interior no té elements decoratius, tenia una pica circular que va desaparèixer i un petit armari excavat a la zona del migdia de l’absis.


No coneixem documents d’aquesta capella.  L’església depenia de la parròquia dels Torrents, avui ensorrada. De totes maneres no era ni tan sols sufragània d’aquella.

Interior de la capella de Sant Pere de Capdevila de Sants

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

El teu comentari es publicarà properament. Gràcies.