Entrades populars

dilluns, 4 de març del 2013

EMD de Canalda. 40 anys


El 8 de juliol de 1973 en presència de l’alcalde d’Odèn, Joan Casals Ribera, prenen possessió dels seus càrrecs  el primer alcalde-pedani de Canalda, Joan Pujantell Solà de Cavallera Baixa, i els dos vocals Josep Ollé Bajona de cal Baró i Josep Guilanyà Fornell de Puig-arnau.

Segell de l’Entitat amb l’àguila imperial
de la dictadura franquista


Després del jurament protocol·lari i preceptiu de servir a España, de lleialtat a Franco, de fidelitat al Movimiento Nacional i a les lleis del Reino (sense rei), tanquen la sessió i immediatament n’obren una altra per fixar els límits territorials de Canalda i la segregació patrimonial.

Després de 40 anys moltes coses han canviat. A partir dels llibres d’actes de l’Ajuntament d’Odèn i de l’EMD de Canalda, hem pogut recopilar algunes dades.

El 9 de març de 1973 el Consell de Ministres aprovava la creació de l’Entitat Local Menor de Canalda. Vint dies després el ministre de Governació enviava al Governador Civil de Lleida l’acord i aquest el trametia cinc dies després a l’Ajuntament d’Odèn.

El 13 de maig del mateix any l’Ajuntament d’Odèn en un Ple extraordinari amb la presència de l’Alcalde i tres dels cinc regidors es constituia l’Entitat i es designaven els dos vocals.

Escut actual de l’Entitat
Municipal Descentralitzada
de Canalda.

El que ve després ja ho hem explicat: el dia 8 de juliol prenien possessió els membres de la Junta de veïns i 14 dies després l’Ajuntament d’Odèn aprovava els límits i els béns que l’Entitat ja havia proposat.

Aproximadament un mes després l’alcalde d’Odèn és cessat i en el seu lloc s’hi posa Josep Sala Pujantell. Desconeixem si la constitució de Canalda hi va tenir alguna cosa a veure.

Respecte al territori, el Ple de Canalda va aprovar els límits parroquials, tot i que no coincidien amb els civils. Una delimitació ben ambigua si tenim present que la Borda és de la parròquia de Canalda però civilment d’Odèn i les Planes és del municipi de Guixers malgrat pertànyer a aquella parròquia.

L’inventari de béns també és imprecís: la finca rústica de Torrent d’Urdoll, Portet i Puig Sobirà de 222 hectàrees i l’escola de Canalda que llinda al N amb terres de cal Costa, o sigui can Front, al S i l’O amb terres del Reguer i a l’E amb el camí de Canalda.


Les reunions es feien a casa del secretari, a cal Daveses, al carrer del Castell a Solsona. Aprofitaven els divendres que hi havia mercat per trobar-se.

El 1979 es van celebrar les primeres eleccions municipals democràtiques postfranquistes i el primer alcalde-pedani elegit directament pels canaldencs va ser el Jesús Bajona de cal Costa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

El teu comentari es publicarà properament. Gràcies.