Entrades populars

dimarts, 22 de gener del 2013

Rita Ribera, cantaire de Canalda

La Rita Ribera de cal Pubilló

En el llibret de la caminada de 2009 hi havia un article titulat “Una missió musical a Canalda” que  tractava, sobretot, de les cançons que l’any 1922 la Rita Ribera va cantar a dos senyors de Barcelona —reconeguts musicòlegs que treballaven per a una important entitat— que feien un inventari de la música popular catalana. Sabem pel padró municipal que la Rita, que tenia una basta cultura popular, era analfabeta, havia nascut a Orrit (Odèn) i vivia de masovera a cal Pubilló amb el seu home, set fills, la nora i dos néts. Però en el padró de 1930 la Rita i la seva família ja no vivien en aquesta casa ni tan sols en cap casa d’Odèn.
Després de la caminada, la M. Àngels Muntada de Sant Llorenç de Morunys ens en va donar més informació:
"Sobre el que em preguntes d’on va anar a viure la Rita Ribera pels voltants de l'any 1928, va anar a La Coma i la Pedra, primer en una casa que es diu la Borda de la Coma, desprès a una altra de la Pedra que es diu l'Argelaguer, i finalment a una altra que es diu el Pujol del Racó, també de la Coma. Al Pujol del Racó és on va morir el 1958 a l’edat de 88 anys.

T'envio una foto que tinc de la Rita Ribera, no sé de quin any és, però em sembla que és dels anys 50.
La foto és la que hi ha a l’esquerra del text. Dies més tard ens enviava la Rita amb uns quants pans “sota el braç”.

En una entrada anterior d'aquest bloc us informàvem d'un CD que l'Orfeó Nova Solsona va reproduir amb cançons del Solsonès i avui n'us oferim una, 90 anys després que la Rita Ribera la cantés per aquells senyors de Barcelona.

Clica aquí sota per iniciar la reproducció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

El teu comentari es publicarà properament. Gràcies.